Verstoringen in de netwerkverbinding. Of het nu exploitanten van glasvezelnetwerken, operators of klanten zijn: niemand zit er op te wachten. Toch komen dergelijke incidenten voor. Bijvoorbeeld omdat er bij graafwerkzaamheden per ongeluk een glasvezelkabel wordt geraakt. In zo’n geval is het cruciaal om snel en eenvoudig te zien waar een verstoring optreedt en wat de impact daarvan is. Speer IT & Simac Electronics hebben daar een dienst voor ontwikkeld: FiberFIT Monitoring.
Digitale infrastructuur is cruciaal
Eind januari 2020 lag er in Nederland circa 250.000 kilometer aan glasvezelkabels, zo meldde destijds het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen. Tezamen vormen die netwerken inmiddels de ruggengraat voor de in rap tempo toenemende digitalisering van burgers, bedrijfsleven en overheid. Zeker in deze tijden van een wereldwijde gezondheidscrisis en een reeks aan beperkende maatregelen, zoals het zoveel mogelijk thuiswerken, draait een groot deel van het alledaagse leven op een goede digitale infrastructuur. Daarmee is de glasvezelinfrastructuur onderhand cruciaal voor economie en maatschappij. En dat maakt een verstoring van de netwerkverbinding dan ook iets dat zo snel mogelijk moet worden opgelost.
FiberFIT houdt vinger aan de pols
Speer IT heeft – dankzij haar Cocon-database – als geen ander inzicht in de locatie van (glasvezel)netwerken in binnen- en buitenland. Het is een logische stap om op basis van die gegevens een stap verder te gaan door een continue koppeling te maken met meetapparatuur die in glasvezeltrajecten opgesteld staat. Met FiberFIT, het resultaat van een samenwerking tussen Speer IT en Simac Electronics, is dat mogelijk. Daarmee kun je bijvoorbeeld in real time zien of en waar er zogenoemde degradatie van het netwerk optreedt. Zodat er kan worden ingegrepen nog voordat er een daadwerkelijke verstoring komt. En uiteraard zorgt de continue monitoring door FiberFIT ervoor dat er bij acute incidenten direct is te zien waar de letterlijke kink in de kabel zit en wat de impact is voor de gekoppelde aansluitingen.
Twee varianten
FiberFIT is er in twee varianten: FiberFIT Home (FFH) en FiberFIT Monitoring. De laatste geeft het benodigde online real time inzicht in de werking van glasvezeltracés, inclusief storingen, intrusies (onder andere fiber tapping) en degradatie. Met FFH worden de real time meetresultaten direct gekoppeld aan ‘getroffen’ woningen, waardoor de impact van een verstoring tot op huisadressen inzichtelijk wordt gemaakt. Het stelt de exploitant daarmee ook in staat de betreffende eindklanten te informeren.
Waardevol inzicht
Aan de basis van FiberFIT ligt de Cocon-database van Speer IT en het Optical Time-Domain Reflectometer-meetinstrument (OTDR) dat door Simac Electronics wordt gevoerd. “De integratie van die twee zorgt voor een diepgaand, real time, inzicht in het glasvezelnetwerk”, zegt Paul Havinga, commercieel directeur bij Speer IT. “Je krijgt de monitoring gegevens direct op het netwerk geprojecteerd, letterlijk op de kaart, tot op de betreffende glasvezel. Hierdoor is een verstoring van een kabel direct in de context van zijn omgeving te zien. Inclusief waardevolle informatie zoals de exacte locatie van de verstoring, welke klanten er door worden geraakt en of er een tijdelijke omleiding is te creëren.”